Opbouw Tiles Geoide  ondersteunt nu ook de uiterst snelle Tile Services. De Geoide Viewer haalt kaartbeelden en luchtfoto's razendsnel binnen en u kunt zonder noemenswaardige vertraging zoomen en pannen. Geoide ondersteunt de twee belangrijkste protocollen: WMTS (Web Map Tile Service) van het OGC (Open Geospatial Consortium) en TMS (Tile Map Service: onder andere gebruikt door OpenStreetMap). De voordelen zijn het grootst als u beschikt over een snelle internetverbinding zoals ADSL of glasvezel.

Voordelen

tilingGIS ontwikkelaar Reijer Copier vertelt enthousiast over de nieuwe ontwikkeling: "Het is razendsnel geworden. Bij een gewone WMS moest er elke keer een uniek request naar de server gestuurd worden, waarbij de gehele kaart steeds opnieuw werd binnengehaald. Nu worden aan de server kant de kaartbeelden als kleine tegeltjes (tiles) alvast klaargezet en wordt door de Viewer het kaartbeeld opgebouwd door de tegels razendsnel binnen te halen. Als een gebruiker wil pannen hoeven alleen de ontbrekende tegels nog te worden opgehaald, omdat de aanwezige tegels worden bewaard (gecached) in de browser of door de proxy-server. De WMTS client is volledig OGC compatible geworden en ondersteunt de varianten 'Key Value Pair' en 'RESTful'. De laatste heeft als voordeel dat er geen server componenten meer nodig zijn."

Geoide Viewer uitbreiding

Ook is de Geoide Viewer uitgebreid met een handige zoom slider en gebruikers kunnen nu ook met behulp van het scroll wheel van de muis zoomen. De kaarten die gebruikmaken van WMTS of TMS kunt u, zoals u gewend was, configureren met de Geoide Author.

Opdrachtgevers

Deze nieuwe ontwikkeling in Geoide is mogelijk gemaakt door de gemeeente Roermond in samenwerking met de Provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en de Veiligheidsregio Noord-midden Limburg. U kunt IDgis inschakelen voor het inrichten van uw eigen Tiling Services met behulp van GeoWebCache of GDAL.

Achtergronden

Meer informatie over het inrichten van tiling services voor Geoide kunt u vinden in de Geoikia.